włoska restauracja Kraków centrum

Bardzo dobrą wskazówką na dobranie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie brezentem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa potrzebuje wina, który idealnie połączy się z wypiekanym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli uważasz o czerwonym winie, masz rację, jednak które z nich będzie w najwyższym stopniu należyte? Przeważnie jest tak, że najpoprawniej dostosować wino z tego samego regionu we Włoszech z którego tradycyjnie wywodzi się danie – tu zdołałoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma gigantyczny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o odpowiedniej strukturze pasującej do dania.

włoska restauracja Kraków centrum

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne oraz w szeregu przypadków mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest ogrom rozmaitych odmian winogron (i mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno nieco znacznie bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, lecz też Sangiovese, Negroamaro, lub też Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odszukać wino, jakie nie smakowałaby dosyć porządnie z serem, w związku z tym zamiast tego porządniej pomyśleć o dobraniu właściwego jako o okazji do tego, żeby spróbować trochę o wiele bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub ewentualnie Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. W dodatku lżejsze czerwone wina z są kolejnym znakomitym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeżeli w sosie są grzyby lub ewentualnie warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których należałoby spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *