kuchnia włoska Kraków

Dla większości ludzi na całym globie, Włochy są bliskoznacznikiem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną także z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, jednakowoż równie poprawnie popularne są z pysznej kuchni. Tak wobec tego, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, aby później zakomunikować, że nigdzie indziej na globie nie ma tak poprawnego pożywienia – jak właśnie we Włoszech.

steki Kraków

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dziś szczególną tożsamość. Jednakże ta kuchnia rzeczywiście ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różne składniki oraz style gotowania oraz ewoluowała w coś całkowicie innego. Na przykład niektóre z najbardziej popularnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki używane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Kluczowa filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, które tworzą posadę kuchni włoskiej, to jego łatwość oraz pasja i na tym w zasadzie opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość użytkowanych składników, a nie na ilość lub ewentualnie skomplikowane techniki gotowania.

Co dokumentnie lubimy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz dużej różnorodności makaronów, dwie nadrzędne składniki kuchni włoskiej to wino i sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko stosowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest ogólną częścią dania, a nie wyłącznie akompaniamentem.

Kultura jedzenia – również do pokochania!
Włochy są legendarne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Najczęściej posiłki są długie, ponieważ uważane są za istotny czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo lub ewentualnie przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed kluczowymi posiłkami. Potem następuje „primo”, inaczej włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” i składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno ma prawo być podawane razem z daniem głównym.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *